Home » Dom » Žaluzine ili roletne – šta odabrati

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

B 23387Svaki vlasnik bilo kakvog stambenog prostora sigurno se bar nekad stavi u dilemu kada je reč o zaštiti prozora, ali i o estetskom ugođaju. Zaštita na prozorima štiti od znatiželjnih pogleda, sunca, vremenskih neprilika, a veoma često bira se i prema ambijentu i nameni prostora. Izbor najčešće pada na žaluzine i roletne, koje ako se porede jedna sa drugom, imaju svoje i dobre i loše strane.

Svaki vlasnik bilo kakvog stambenog prostora sigurno se bar nekad stavi u dilemu kada je reč o zaštiti prozora, ali i o estetskom ugođaju. Zaštita na prozorima štiti od znatiželjnih pogleda, sunca, vremenskih neprilika, a veoma često bira se i prema ambijentu i nameni prostora. Izbor najčešće pada na žaluzine i roletne, koje ako se porede jedna sa drugom, imaju svoje i dobre i loše strane.

Iako je donedavno vladalo nepisano pravilo da su žaluzine uglavnom postavljane u poslovne prostore, a roletne u stambene, bez obzira da li je reč o kući ili stanu. Kako se trendovi menjaju, tako je sve češća praksa da se u stambeni prostor postavljaju žaluzine, a još jedan od razloga je što su boja I dizajn zaista raznovrsni.

žal1

Iako su roletne gotovo tradicionalno upotrebljavanje na našim prostorima, i to decenijama unazad, presudna činjenica za ovo je i cena, pa su i iz ovog razloga one u masovnoj upotrebi. Ipak, roletne svakako imaju i svoje nedostatke, ograničenja, pa veoma često ne mogu zadovoljiti uslove savremene gradnje. Ovo je posebno slučaj kada je reč o objektima koji imaju izraženu estetsku vrednost, pa se veoma često roletne menjaju sa savremenijim rešenjima kao što su aluminijumske roletne, pvc žaluzine, platnena senile, fasadne tende, i slično.

Žaluzine su poslednjih godina veoma napredovale, pa su zato sve popularnije, a njihova osnovna prednost je to što omogućavaju regulisanje dnevne svetlosti, prozračivanje, veoma su praktične za veike stene, pa tako i za ugradnju na lođama, balkonima, terasama, pa zbog svega navedenog čine veoma bitan segment oblikovanja građevine.

žal2

Kada je reč o roletnama, o prednosti se može govoriti kod aluminijskih, jer su veoma priagodljive raznim uslovima, pogotovo kad je reč o novim objektima i rekonstrukciji starih objekata, jer imaju veoma dobru toplotnu zaštitu, a i nižu cenu u odnosu na ostale proizvode ovakvog karaktera.

U zimskim uslovima žaluzine smanjuju toplotne gubitke na staklenim prozorima, tako da ovaj procenat kod standardnih prozora iznosi i do 30%.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>