Home » Hrana » Začinsko bilje u kulinarstvu

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

U davnim vremenima začinsko bilje bilo je privilegija bogatih, a vremenom je postalo dostupno svima i prisutno u svakoj kuhinji. Danas prema statistikama začinskog bilje više koriste upravo razvijenije zemlje i bogatije stanovništvo, što je djelimično rezultat sve izraženijeg trenda povratka zdravom životu. S toga, prodaja začina i njihova upotreba upravo se povećavaju sa porastom standarda. Biljni svijet pored toga što se koristi preventivno u ishrani, tako se koristi i u ljekovite svrhe, te kao dodatak jelima, odnosno u vidu začina. Razmjena začina u vidu trgovine, uvoza i izvoza, znatno je uticala na razvoj pojedinih civilizacija.

Danas je određeno začinsko bilje simbol nacionalnih kuhinja, a osim egzotičnih začina koji su porijeklom iz Kine, Indije i Orjenta, najčešće su sa evropskog mediteranskog područja.

Začini su najčešće biljnog prijekla, gdje se dijelovi biljke koriste svježi ili sušeni kao dodatak prilikom pripremanja hrane. Pored toga, neko začinsko bilje se pretvara u prah ili koristi kao ekstrahovani aromatični sastojak koji se miješa sa saharozom, glukozom, natrijum glutimantom, itd, odnosno određenim nosačem koji je identičan njihovoj koncentraciji u začinskoj biljci. Zbog svog ukusa i mirisa, jelima uz koja se pravilno kombinuju daju bolji ukus i kvalitet. Pored primjene u kulinarstvu, veoma često se koriste kao dodatak u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji radi postizanja određenog efekta poput mirisa, ukusa, boje, probavljivosti, i sl.

Hemijski sastav začinskog bilja je specifičan za svaku vrstu, a isto tako veoma kompleksan, kod nekog bilja on se može mijenjati gotovo iz sata u sat. Najznačajnije supstance su proteini, skrob, šećer, ulje, smola, ester, fenol, terpen, akolhol, organske kiseline, alkaloidi i jedinjenja sa sumporom, kao i mnogi drugi. Aroma začinskog bilja je veoma specifična, a ona potiče od njenog sastojka – eteričnog ulja, dok je veoma izražen oštar i ljut ukus proizvod alkaloida, glukozida i produkata njihove hidrolize. Kada je riječ o korištenju začinskog bilja, u upotrebi su svi dijelovi, ali zavisno od vrste biljke. Tako se koriste plod, korijen, list, cvijet, cvjetni pupoljak, tučak i sjeme.

Poznato je da začini djeluju blagotvorno i pozitivno na psihofizičko stanje čovjeka, kako svojim uticajem na fizičko i mentalno zdravlje čovjeka, tako i relaksirajuće svojim mirisom na na čula.

Posljednjih godina čovjek se na „velika vrata“ vraća prirodi, zdravoj ishrani i sveukupno zdravom načinu života. Kako je preduslov za ovakav stil život zdrava ishrana, plodovi prirode uzgojeni kao ekološki proizvod, sve više dobijaju na značaju. U okviru toga, bitno mjesto zauzima i ekološki uzgojeno začinsko bilje kao sastavni dio svake kuhinje. Kulinarsko umijeće, tradicija i kuhinja bilo kojih naroda, danas se ne može zamisliti bez začinskog bilja i njihove upotrebe kako kvantitativne, tako i kvalitativne.

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>