Home » Tehnologija » Održavanje i čišćenje klima – uređaja

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

klimaUkoliko ste klima-uređaj koristili i tokom zime za grejanje ili samo dogrevanje stambenog prostora, naš savet je dag a očistite pre sezone hlađenja i visokih temperatura. Gotovo svi proizvođači preporučuju da se klima-uređaj očisti bar jednom godišnje što je optimalno, a kako vam je za ovo neophodna stručnost, tako je bolje da se obratite firmama ili pojedincima koji se ovim profesionalno bave.

Ukoliko ste klima-uređaj koristili i tokom zime za grejanje ili samo dogrevanje stambenog prostora, naš savet je dag a očistite pre sezone hlađenja i visokih temperatura. Gotovo svi proizvođači preporučuju da se klima-uređaj očisti bar jednom godišnje što je optimalno, a kako vam je za ovo neophodna stručnost, tako je bolje da se obratite firmama ili pojedincima koji se ovim profesionalno bave.
Nijedan klima-uređaj ne košta malo, pa kako bi im se produžio vek trajanja, tako je neophodno da se redovno održavaju i čiste. Ovde se treba osvrnuti i na savet lekara koji predlažu ovo isto, ali iz zdravstvenih i higijenskih razloga. Prilikom čišćenja kima-uređaja uklanjaju se bakterije i mikroorganizmi, a na ovaj način sprečava se i njihovo razmnožavanje.
Ukoliko se klima-uređaj nalazi u prostoru u kojem je prisutan i duvanski dim, kako zbog prašine, tako i zbog duvanskog dima može se javiti i neprijatan miris u prostoru kada se uključi klima.

klima 1
U bolje opremljenim trgovinama mogu se naći i specijalizovani sprejevi koji uklanjaju bakterije i gljivice, te vrši dezinfikacija, ali je sa njima treba biti oprezan, jer ukoliko ih ne koristite prema uputstvu ona ndeće biti ni efikasna. Pritom, ovo je samo kratkotrajno rešenje koje ipak ne odlaže kompletno čišćenje od strane stručnog lica, ali svakako može da bude korisno i da na kratak period spreči negativne pojave.
Klima-uređaj u svojoj unutrašnji sadrži i filtere koje takođe treba čistiti i održavati prema uputstvu, dok sve spoljašnje i pristupačne delove možete oprezno čistiti mlakom vodom u koju možete da stavite i neko blaže sredstvo za čišćenje. Većina koristi obični deterdžent za sudove. Ukoliko se usudite da sami skidate filtere klima-uređaja, morate biti jako oprezni jer plastične “žabice” su osetljive, pa mogu lako da se polome.

klima 2

 

Godišnji servis klima-uređaja
Servisiranje klima-uređaja kako smo već naveli zahteva stručnost, pa je najbolje rešenje da kontaktirate servisere, kako biste mogli proveriti stanje gasa, kompresor, ventilator, i sl. Vaš maksimalni domet u održavanju neka ostane u okviru pranja površinskih delova (kutije), te proveri odvodnog creva koje može da se zapuši ili presavije, te tako onemogući kondenzovanu vodu da otiče.
Pored navedenog i redovnog održavanja filtera, neophodan je i servis koji podrazumeva kompletnu dezinfekciju kako unutrašnjeg tako i spljašnjeg dela klime. Servis ne treba da se radi kada se već jave prvi problemi ili neugodan miris, nego onda kada je to navedeno u uputstvu za upotrebu. Neredovno održavanje i neredovno čišćenje ne šteti samo klima-uređaju, nego zdravlju čoveka.

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>