Home » Svijet » Kim Dotkom pušten na slobodu

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Svi se sjećamo kako je prije više od godinu dana Kim Dotkom, vlasnik jedne od najvećih online “firmi” za upload i razmjenu sadržaja, uhapšen u Novom Zelandu gdje mu je i suđeno. Sve se dogodilo posredstvom ili incijativom show biznis firmi iz američke industrije filma i muzike. Presedan zar ne?

Američka show biznis industrija je tvrdila da je zbog megauplouda oštećena za više od 500 miliona dolara. Utvrđeno je da je Kim Dotkom u proteklom periodu zaradio više od 175 miliona dolara samo na osnovu premijum naloga koji su kupovali useri da bi mogli neograničeno da koriste usluge megauploda.

Svoju odbranu Kim je bazirao na činjenici da on nije imao ništa sa tim šta su useri dijelili nego da je samo iznajmljivao prostor na hard disku. Realno to i jeste istina. Zbog toga je i oslobođen. FBI od novozelandskih vlasti traži da Kim bude izručen Americi i da mu se tamo sudi za valjda najveći zločin od svih, zločin protiv Amerike i ideala koji nam oni žele prodati preko svoje filmske i muzičke industrije.

Malo je suludo da jednom Novozelanđaninu se sudi u Americi? Nije li to preispitivanje i negiranje svega onoga što jeste Novi Zeland i njihov zakonski sistem?

Činjenica je da se internet promijenio od hapšenja Kima Dotkoma, bar ono podzemlje interneta jer je teže pronaći i skinuti nedozvoljeni sadržaj na svoj kompjuter. Iako načini za one malo iskusnije postoje brojne stranice za razmjenu sadržaja promijenile su svoju politiku poslovanja ili naprosto ugasili domene i servere.

Evo kroz par fotografija možete da vidite kako je u novcu stečenom na leđima holivudske industrije provodio svoje vrijeme. Da li je vrijedilo?

kim dotkom imanje kim dotkom mercedes kim dotkom na jahti kim dotkom u avionu

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>