Home » Dom » Balkonske ograde od Ytong-a

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

balkProljeće je godišnje doba koje nas budi iz zimskog sna i poziva da uživamo na suncu i vazduhu, pa tako svaki čovjek traži kutak u kojem će provoditi bar dio vremena uživajući u navedenom. Ukoliko želite da na jednostavan način obezbijedite i vi mjesto za sebe, a da pritom imate unikatan prostor, sa Ytong pločama možete da izradite balkonsku ogradu onako kako je zamislite.

Proljeće je godišnje doba koje nas budi iz zimskog sna i poziva da uživamo na suncu i vazduhu, pa tako svaki čovjek traži kutak u kojem će provoditi bar dio vremena uživajući u navedenom. Ukoliko želite da na jednostavan način obezbijedite i vi mjesto za sebe, a da pritom imate unikatan prostor, sa Ytong pločama možete da izradite balkonsku ogradu onako kako je zamislite.

Materijal koji vam je neophodan za realizaciju je sljedeći:

Ytong ploče čija je debljina 10, 12.5 ili 15 cm

Ytong tankoslojni malter

Armaturno željezo

Cementni malter

balk1

Zidane balkonske ograde razlikuju se u svim segmentima, načinu izvođenja radova, obliku, dimenzijama, ali prije svega po debljini. Ipak, nekim osnovnim principima zidanja balkonskih ograda treba se voditi i kada je riječ o gradnji Ytong materijalom, kao što su sljedeći:

  • Debljina balkonske ograde treba da bude minimalno 10 cm
  • Ograda treba da se zaštiti od vremenskih neprilika tako što se nanosi odgovarajući vanjski fasadni sloj
  • Balkonska ograda mora biti armirana što podrazumijeva pravljenje okomitih armirano-betonskih stubova (ukruta), ali i pravljenje vodoravnog serklaža na vrhu ograde koji obavezno treba da se usidri u bočne fasadne zidove

 

Postupak izvođenja radova je sljedeći:

  1. Nakon što je izrađena vodoravna hidroizolacija u produžni malter na nju treba da se postave ugaoni stubovi koji se prave od Ytong zidnih blokova čija debljina iznosi 20 cm. U blokove stubova neophodno je prethodno izrezati utore kako bi se kasnije sve ojačalo okomito i to armiranim betonom. Podloga se izravnava uzdužno i poprečno malterom, a zatim se na nju postavlja ograda.
  2. Između stubova treba da se izradi ispunski zid od Ytong ploča čije su dimenzije 60 x 25, a čija debljina iznosi 10 cm. Kako bi se spojile tzv. okomite spojnice, to će se realizovati Ytong jednoslojnim malterom, ali ne zaboravite da prije toga provjerite ravninu.
  3. U utorima u stubovima treba da se izbuše rupe u koje će se postaviti armatura. Kako bi se ograda pojačala uzdužno i poprečno, neophodno je izraditi utor dimenzije 5 x 5 cm, a da se prije toga dobro očisti od čestica prašine i drugih nečitoća.
  4. Prije početka zalijevanja utor treba dobro da se navlaži čistom vodom, a potom da se napuni cementnim malterom u omjeru 1:3. Malter se potom utisne u armaturnu šipku prečnika 8 mm, a zatim izravna i cementna površina. Za izradu raznih utora i proreza najbolje je koristiti tračnu pilu.
  5. Kada je izrađeno i horizontalno ojačanje nanosi se Ytong tankoslojni malter i postavljaju ugaoni stubovi. Elementi stuba moraju se postaviti tako da se izradi unakrsna veza s prethodnim redom i omogući povezivanje sa ispunskim zidom ograde. Ovo pravilo isto je i za međustub u kojem se isto tako izrađuju utori kako bi se postiglo horizontalno ojačanje.
  6. Ukoliko želite da pokažete i svoju maštovitost u vidu zanimljive ograde, tokom izrade treba da ostavite izrez između završnih i bočnih stubova u ispunskom zidu a koji ćete potom ispuniti nekim jednostavnim konstrukcijama koje su od nehrđajućeg metala ili nekog drugog materijala.

balk2

balk3

 

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>